Wat vitamine D voor je betekent

Vitamine D is technisch gezien geen vitamine, omdat het een product is van ons metabolisme. Het is echter essentieel als het aankomt op gezond zijn en gezond blijven. Je maakt het aan door regelmatig buiten in de zon te zijn. Zonlicht vitaliseert en geeft leven zolang je het maar in de juiste doses toelaat. Grotere doses kunnen echter schadelijk zijn. De informatie die we tegenwoordig krijgen is gericht op het voorkomen van huidkanker waardoor veel mensen helemaal niet meer of alleen maar onder dikke lagen zonnecrème naar buiten gaan.

Zonlicht en vitamine D gezond voor lichaam
Als je te weinig zonlicht opneemt dan kun je een tekort krijgen aan vitamine D. Dit veroorzaakt vermoeidheid en malaise. Uiteindelijk kan het leiden tot een gebrek aan calcium, maar daarvoor moet je jarenlang een tekort opbouwen. Een tekort kan ook aan de basis staan van:

  • prostaatkanker
  • osteoporose
  • depressie
  • verstoring van de biologische klok (slaap-waakproblemen)
  • problemen met de ogen waardoor je een bril nodig hebt
  • lagere dopamine levels (speelt rol in mentale en geestelijke gezondheid)
  • verstoring leptine levels (speelt rol bij hongercontrole)

Een tekort kan weer opgebouwd worden door vitamine D3 te nemen maar dit vervangt niet volledig wat de zon voor ons doet. Je hebt zonlicht nodig.

Zoals gezegd kan je lichaam het zelf aanmaken, mits het voldoende zonlicht opvangt. Dit houdt in dat je gedurende de lente, zomer en herfst zo veel mogelijk buiten moet zijn waarbij je je huid blootstelt aan het zonlicht. Als je weet dat dit in 15-20 minuten per dag kan dan zie je hoe eenvoudig het is om je lichaam goed te verzorgen. Als je langer dan dat in de zon verblijft moet je zonnebrandmiddelen gebruiken om vroegtijdige veroudering en huidkanker te voorkomen. In de wintermaanden is het goed om regelmatig gebruik te maken van een zonnebank. Ook dit draagt bij aan de aanmaak van deze belangrijke stof. De stof wordt opgeslagen in je vetweefsels. Als je dus zorgt dat je in de lichte maanden van het jaar veel buiten bent dan kun je in de winter toe met wat zonnebanksessies en wellicht een extra toevoeging van een extra D3 supplement.

Dieetmaaltijden aan huis laten bezorgen
Zoekt u maaltijden die aansluiten bij uw dieet of voedingswensen? Op de website Maaltijdbutler.nl vindt u een ruim aanbod met speciale dieetmaaltijden die bij u thuisbezorgd kunnen worden. Veel gezochte diëten zijn zoutarm, eiwitrijk, gemalen, gluten- en lactosevrij, koolhydraatarm, vetarm en natriumarme maaltijden.

Leave a Reply