Vooruitgang meten tijdens het afslanken

Als je aan het afvallen bent dan wil je natuurlijk weten hoe het verloopt. Wanneer je niets noteert dan heb je geen enkel referentiekader. Je weet dan ook niet of je vooruit gegaan bent of misschien zelfs achteruit. Je kan de vooruitgang op meerdere manieren meten. Zo weet je op elk moment hoe je ervoor staat. De vooruitgang in kilo’s kun je bijhouden op een weegschaal. Dat is wat de meeste mensen doen. Door de kilo’s bij te houden weet je exact of je afgevallen bent of niet. Hiernaast kun je een spiegel gebruiken om de progressie te bekijken. Dit is echter soms lastig als je jezelf iedere dag bekijkt in de spiegel. Daarvoor zijn de dagelijkse veranderingen te klein. Een andere manier is door kleding die te klein is te passen. De te kleine kleren geven aan of er verschil is. Als je de kleding opeens weer aankunt dan betekent dit dat je vooruit gegaan bent. Een andere manier is het meten van het vetpercentage. Het vetpercentage kan opgemeten worden op een sportschool. Je weet dan precies of het lichaamsvet afgenomen is of niet.

Dagboek bijhouden

Houdt een dagboek bij met de voeding dat je eet op een dag maar houdt ook andere gegevens bij zoals het aantal trainingen, lichaamsgewicht en het vetpercentage. Indien je noteert hoeveel je eet en sport krijg je een uitstekend beeld van hoe het gaat. Je ziet direct hoeveel je per week afgevallen bent maar ook heb je een goed beeld van de trainingen en of je wel genoeg gesport hebt. Op welk punt het mis gaat is dan snel te zien in het geval dat het afvallen stagneert of zelfs helemaal gestopt is. Om het wederom goed te laten gaan kun je daarna veranderingen doen in je voedingspatroon of het aantal en duur van de trainingen. Met een dagboek heb je alles zelf onder controle en kun je snel wijzigingen doorvoeren om op het goede pad te blijven.

Subcutaan en visceraal vet

Er zijn verschillende soorten lichaamsvet. Vet dat zichtbaar is wordt subcutaan vet genoemd. Dit is het vet dat je kunt beetnemen als je met je vingers het vet vastpakt. Dit vet is vlak onder de huid te vinden. De meeste mensen denken dat dit het enige soort vet is. Er is ook nog vet dat dieper in het lichaam zit. Dit wordt visceraal vet genoemd. Dit vet zit dieper in het lichaam en vaak rond de organen. Beide soorten vet zijn risicofactoren voor de gezondheid van het lichaam. Toch is van de twee vetsoorten vooral het visceraal vet een probleem. Aangezien het vet zich rond de organen nestelt verhoogt dit het risico op bepaalde gezondheidsproblemen.

Comments are closed.