Het effect van biologisch eten

Het wordt tegenwoordig steeds duidelijker dat biologische voeding gezonder is. Niet alleen voor je lichaam is het gezond, maar ook maken we de aarde gezonder. Daarnaast krijgen de biologische boeren een eerlijke prijs voor de verbouwde producten en krijgen de dieren een beter leven.

Maar wat is biologisch eten en waar heeft het effect op?

Wat is biologisch eten?

Het begint bij de landbouwmethode. De landbouwmethodes waar biologisch voedsel wordt verbouwd voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van de welzijn van dieren, milieu, natuur en productiemethoden. Dieren krijgen bijvoorbeeld meer ruimte dan op een normale landbouw of veeteelt. Ook krijgen de dieren zelf biologisch voer en krijgen zij pas medicijnen als het echt nodig is. Biologische producten worden geteeld zonder kunstmest of chemische en kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Daarnaast worden er geen conserveringsmiddelen of geur- en kleurstoffen toegevoegd. Je herkent biologische producten die in de Europese Unie zijn geproduceerd aan het bio-logo. Als je het logo op de verpakking van het product ziet staan, kan je er zeker van zijn dat het product voldoet aan alle strenge en wettelijke eisen. Tevens staat onder het logo waar het vandaan komt.

 

De geschiedenis over bestrijdingsmiddelen

Lang geleden stierven complete volken doordat er diverse oogsten jaren op rij mislukten. Er zijn verschillende factoren die ervoor konden zorgen dat een oogst zou gaan mislukken, bijvoorbeeld een té strenge winter, bacteriën of insecten.  Geen wonder dat door de jaren heen de boeren wouden zorgen voor een succesvolle oogst. Dit hebben ze gedaan door de landbouw een handje te helpen. Bestrijdingsmiddelen zijn één van die hulpmiddelen. De oogst werd succesvol, er werd verdiend en meer voedsel werd verbouwd. De technieken die soms worden gebruikt in de biologische landbouw zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat het aantal pesticiden in je lichaam verminderd door het eten van biologische producten.

Het effect van biologisch eten op de planeet

Als je kiest voor biologisch eten kies je ook voor een schoner milieu. De voedselindustrie heeft één van de grootste impacten op de aarde. Deze industrie leeft op de kostbaarste bronnen van de aarde. Tevens worden er enorme hoeveelheden aan vervuilende stoffen in het milieu geslingerd. De druk van bestrijdingsmiddelen op het milieu nemen af als meerdere mensen biologisch eten.  Door bewust om te gaan met voedsel en te kiezen voor eerlijke voeding wordt de aarde en ook wij gezonder. De producten zijn van betere kwaliteit en dus zonder chemische toevoegingen. Je zult bij het overstappen de smaakverschillen ook zeker proeven. Omdat de producten niet worden bestrooid met kunstmatige stoffen en bestrijdingsmiddelen is de groei langzamer, waardoor het voedsel meestal minder water vasthoudt. Daardoor hebben de producten meer smaak.

Leave a Reply