Concentratiepillen – Hoe hersensupplementen jou een extra boost kunnen geven.

Atleten kennen al lang de voordelen van supplementen om aan hun lichaam dat beetje extra ruimte te geven. Nu beseffen ook studenten en professionals die op hun hersenen moeten rekenen om hun job te kunnen uitoefenen, dat supplementen hun een extra duwtje kunnen geven. Maar hoe goed werken nu juist die concentratiepillen?

De hersenen vormen een veeleisend lichaamsdeel. Als we het proportioneel gaan bekijken dan hebben de hersenen inderdaad het meest bloed en voedingstoffen nodig. Een van de wijzen waarop hersenpillen werken is door een extra bloedtoevoer naar de hersenen te voorzien. Omdat het bloed voedingstoffen en zuurstof naar de hersenen brengt, betekent een betere bloedcirculatie dus ook een betere concentratie en meer geestelijk klaarheid. Een van de meest gebruikelijke bestanddelen die in concentratiepillen te vinden is, die de bloedcirculatie stimuleert, is het zogenaamde Vinpocetine. Vinpocetine is gekend omwille van het feit dat het het geheugen bevordert door de bloedvaten te verwijden. Door dus het glucose- en zuurstofniveau van de hersenen te doen toenemen, neemt ook de energie van de hersencellen toe, waardoor het geheugen en de concentratie een boost krijgen.

Concentratiepillen kunnen ook de hersenactiviteit stimuleren door het niveau van de neurotransmitters te doen toenemen. Hoe meer we nadenken, hoe meer neurotransmitters wij gebruiken. Door het niveau van de betreffende neurotransmitters op te krikken helpen hersensupplementen om het heropfrissen van het geheugen te stimuleren, waarbij het onthouden van informatie beter wordt en het presteren van de hersenen geoptimaliseerd wordt.

Een van de belangrijkste neurotransmitters bij het functioneren van de hersenen is acetylcholine. Acetylcholine helpt ons om te leren en te onthouden. Het niveau van acetylcholine kan omhoog gaan door een aantal supplementen te gebruiken die we cholinergen noemen. Een van de meest gebruikelijke cholinergen is een kruid dat Huperzine A genoemd wordt. Acethylcholine wordt in ons lichaam afgebroken door een enzym dat acethylcholinesterase genoemd wordt. Door het niveau van acethylcholinesterase te verminderen, gaat Huperzine A het niveau van acetylcholine indirect een boost geven en daardoor neemt het functioneren van de hersenen en het geheugen toe.

Concentratiepillen bieden de kans om onze cognitieve mogelijkheden op nog een derde manier te doen toenemen, namelijk door de stress te verminderen. Je hoeft echt geen neuroloog te zijn om  te begrijpen dat toegenomen stress onze mentale prestaties doen dalen.  Het zou daarom echt zinvol zijn als we het stress niveau zo sterk mogelijk zouden  kunnen doen dalen. Een bepaald supplement dat Bacopa noemt, werd juist hiervoor reeds vernoemd, het zou ons stress niveau kunnen doen dalen en daardoor juist onze mentale mogelijkheden kunnen opkrikken. Bacopa wordt al sedert honderden jaren in India gebruikt. Het gebruik ervan werd bestudeerd op ratten en het werd aangetoond dat het de stress vermindert in die hersenregionen die gebezigd worden door het geheugen.

Er zijn verschillende manieren waarop concentratiepillen onze cognitieve mogelijkheden kunnen doen toenemen. Vinpocetine, Huperzine A en Bacopa werken door de bloedtoevoer te stimuleren, waardoor het niveau van de neurotransmitters toeneemt en onze mentale stress verminderd wordt. Laat je dan ook niet weerhouden om het eens zulke pillen te proberen om je concentratie te verhogen.

Leave a Reply